struka(e): biokemija

pepsin (prema grč. πέψις: kuhanje, vrenje), glavna peptidaza želučanoga soka, koju izlučuje stijenka želuca u kralježnjaka. Otkrio ga je Th. Schwann 1836; bio je to prvi otkriveni životinjski enzim. U stanicama želuca sintetizira se u neaktivnom obliku (pepsinogen), koji u kiseloj želučanoj sredini autokatalitički odcjepljuje 44 aminokiseline i pretvara se u aktivni oblik. Pepsin optimalno djeluje u kiseloj sredini (pH 2). To je prvi enzim koji sudjeluje u probavi bjelančevina; ona se nastavlja u crijevima djelovanjem enzima tripsina, kimotripsina, elastaza i dr. Antacidi poput natrijeva hidrogenkarbonata (NaHCO3, tzv. soda bikarbona) podižu pH-vrijednost želuca, čime inaktiviraju djelovanje pepsina. Pepsin izoliran iz životinjskih želudaca upotrebljava se u prehrambenoj industriji u proizvodnji sira.

Citiranje:

pepsin. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 21.11.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/pepsin>.