struka(e): |

interes (latinski interest: između je /nečega/; donosi korist).

1. Zanimanje za nešto, pridavanje pozornosti, značenja i važnosti; sklonost, naklonost.

2. Korist, probitak, izgled na korist, svjesno ili instinktivno usmjeravanje pozornosti prema onomu što odgovara vlastitim sklonostima, težnjama, potrebama. Interes prema području na koje je usmjeren može biti: umjetnički, znanstveni, politički, ekonomski i sl., a prema zainteresiranomu korisniku: osobni, društveni, državni, klasni, klanski itd.

3. Pravni interes interes je koji je pravno zaštićen, ali za njegovu zaštitu nije konstituirano nikakvo posebno subjektivno pravo, već se on štiti općim pravnim sredstvima. Riječ je o koristi koju pravni subjekt očekuje, a koja se odražava na njegova prava ili obveze. U sudskome postupku on je opća procesna pretpostavka za svaki zahtjev stranke kojom ona traži da se sud u njezinoj pravnoj stvari angažira i pruži joj pravnu zaštitu. Pravo na traženje pravosudne pravne zaštite može se priznati samo ako se pravna korist koju stranka očekuje od angažiranja pravosuđa ne može ostvariti na koji drugi dopušteni, a svrsishodniji način.

4. Zastarjeli izraz za → kamate.

Citiranje:

interes. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/interes>.