struka(e): kemija
Prout, William
engleski liječnik i kemičar
Rođen(a): Horton, Gloucestershire, 15. I. 1785.
Umr(la)o: London, 9. IV. 1850.

Prout [prạut], William, engleski liječnik i kemičar (Horton, Gloucestershire, 15. I. 1785London, 9. IV. 1850). Diplomirao medicinu u Edinburghu (1811), kao liječnik u Londonu bavio se kemijom spojeva povezanih s fiziologijom i patologijom. Otkrio je mokraćnu kiselinu i njezinu amonijevu sol. Posebno je bilo značajno njegovo otkriće solne kiseline u želučanom soku (1824). Prvi je sastojke hrane podijelio na masti, ugljikohidrate i bjelančevine (1827). Na temelju do tada određenih približnih vrijednosti relativnih atomskih masa elemenata, koje su većinom bile gotovo cjelobrojne, smatrao je da su one višekratnici relativne atomske mase vodika, pa je pretpostavio (1816) da su atomi svih elemenata sastavljeni od vodika kao prvotne materije ili pratvari (Proutova hipoteza). Iako je hipoteza nakon pola stoljeća odbačena, u određenom smislu nije bila sasvim netočna, jer atomske jezgre svih elemenata sadrže protone, tj. jezgre vodikovih atoma. Prout je 1817. bio izabran za člana Kraljevskoga društva u Londonu.

Citiranje:

Prout, William. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 15.10.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/prout-william>.