struka(e):

digestivi (kasnolat. digestivus, od lat. participa pasivnog digestus, od digerere: probavljati; raspoređivati, odvajati), sredstva za pospješivanje probave, utjecajem kojih se hrana bolje razgrađuje i brže upija. Uzimaju se prije jela. Najčešće se koriste stomahici, koji podražuju peristaltiku i lučenje želučanoga soka, te probavni enzimi. Stomahici su ugl. gorka sredstva s neotrovnim biljnim drogama (Radix gentianae, Cortex chinae, Cortex condurango i dr.), kojima se često dodaju aromatične droge s eteričnim uljima (Folium menthae). Od probavnih enzima koriste se lipaza, proteaza i amilaza. Primjenjuju se kod dispepsije, nedostatka teka, malokrvnosti i nadutosti.

Citiranje:

digestivi. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/digestivi>.