struka(e):

bagun (engl. bacon, preko tal. izgovora), domaća masna pasmina svinja žućkastobijele dlake, sa šiškama na podbratku, nastala križanjem europske divlje svinje s već prije oblikovanim mediteranskim tipovima. Od predaka naslijedio sposobnost za tov, a ime je dobio po »bagunastoj«, tj. kovrčasto-kudravoj dlaci. Bagun se u prošlosti uzgajao u hrvatskoj Podravini. Uzgojno područje pripadalo je gospodarski najnaprednijemu dijelu Hrvatske, pa je bagun, kao izrazito ekstenzivna pasmina, postupno nestajao zbog smanjenja pašnjačkih površina i šuma. God. 1937., nakon uvoza velikog broja srednjih engleskih bijelih svinja, prestaje dominacija baguna u podravskom svinjogojstvu.

Citiranje:

bagun. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/bagun>.