Brontë, sestre

ilustracija
BRONTË, Charlotte
ilustracija1ilustracija2

Brontë [brɔ'ntei], engleske književnice, tri sestre: Charlotte, Emily i Anne. Iz siromašne obitelji župnika u engleskoj grofoviji Yorkshire. Izdržavale su se poučavanjem. Pod pseudonimima su objavile zajedničku zbirku poezije Pjesme Currera, Ellisa i Actona Bella (Poems by Currer, Ellis and Acton Bell, 1845), koja je ostala nezapažena, a nakon toga su se posvetile pisanju romana. Umjetnički talent pokazivao je i brat Branwell Brontë (1817–48).

Charlotte Brontë (Thornton, 21. IV. 1816Haworth, 31. III. 1855), napisala je četiri romana. Profesor (The Professor, 1857), napisan 1846., objavljen posmrtno, temelji se na iskustvu boravka u Bruxellesu (1842–44); Jane Eyre (1847), njezin najpoznatiji roman, karakteriziraju melodramski zaplet i motivi u tradiciji gotskog romana te prikaz samosvjesne junakinje; Shirley (1849), prvi regionalni roman engleske književnosti (podsjeća na romane J. Austin) pokušaj je analize jorkširskoga društva početkom XIX. stoljeća, dok se Villette (1853) odlikuje psihološkim realizmom. U svim je romanima glavna tema potreba žene za intelektualnom i materijalnom neovisnošću i ljubavlju, a značajka im je neujednačen stil s uspjelim dijalozima. Spojem romantične priče i satiričkog realizma te prikazom ženske ljubavi ta su djela znatno utjecala na roman XIX. stoljeća.

Emily Brontë (Thornton, 30. VII. 1818Haworth, 19. XII. 1848), napisala je samo jedan roman, Orkanski visovi (Wuthering Heights, 1847), koji se usredotočuje na dvije jorkširske obitelji krajem XVIII. stoljeća, s likovima određenima samo osjećajima i strastima, a karakteriziraju ga faktografski realistični detalji, odsutnost autorskih komentara i neuobičajena pripovjedna struktura s dva nepristrana pripovjedača, kojom se razlikuje od ostalih romana toga razdoblja. Svi motivi funkcioniraju i doslovno i metaforički, radnja se razvija logično i ekonomično, bez retoričkih konvencija, pa ostvaruje potpun uvid u glavnu temu odnosa ljubavi i mržnje, dobra i zla. Smatra se jednim od najznačajnijih engleskih romana XIX. stoljeća.

Anne Brontë (Thornton, 17. I. 1820Scarborough, 28. V. 1849), objavila je dva romana: Agnes Grey (1847), o životu guvernante i socijalnim poniženjima te profesije, i Stanarka napuštenog zamka (The Tenant of Widfell Hall, 1848), što je neuljepšana slika moralne i fizičke degradacije. Manje uspjela od romana drugih dviju sestara, ta djela karakteriziraju moralni intenzitet, realistični detalji u prikazu ponašanja likova te didaktički pristup životnomu iskustvu.

Citiranje:
Brontë, sestre. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 16. 4. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=9708>.