struka(e):

biljna vlakna, tekstilna vlakna koja nastaju u biljkama kao proizvod prirodnih procesa. U nekim biljkama izrastaju vlakna iz sjemenki (sjemenska vlakna: pamuk, kapok, akon), u nekima nastaju u dijelu stabljike koji se zove liko (likova vlakna: brnistra, juta, konoplja, lan, ramija), neka se nalaze u lišću (sisal, agava, rafija), a mogu nastati i u plodu (npr. kokos). Jedino sjemenska vlakna (npr. pamuk) izrastaju i nalaze se u biljci u takvu obliku u kojem se izravno primjenjuju kao tekstilna sirovina. Ostala su vlakna srasla s nevlaknatim tvarima, od kojih ih valja odvojiti prikladnim biološkim, fizikalno-kemijskim i mehaničkim postupcima.

Glavni je sastojak biljnih vlakana celuloza, koja ujedno određuje njihova temeljna svojstva. Uz celulozu, vlakna sadrže i različite količine nevlaknatih primjesa (lignin, pektine, voskove, masnoće, pigmente i dr.). Vlakno je to bolje kakvoće što je količina tih primjesa manja. Biljna su vlakna otporna na djelovanje lužina, a osjetljiva na jake mineralne kiseline, mogu se iskuhavati, bijeliti oksidacijskim sredstvima te bojiti različitim bojilima. Srednje su čvrstoće, čvršća u mokrom stanju, u vlažnim i toplim skladištima napadaju ih mikroorganizmi, os. gljivice i plijesni. Dobro podnose toplinu u suhome, ali su lako zapaljiva i brzo gore. Zahvaljujući celulozi, dobro upijaju vlagu iz zraka, pa se odjeća izrađena od njih ne nabija statičkim elektricitetom i vrlo je ugodna za nošenje. Međutim, slabo su elastična i sklona gužvanju. Različite se vrste biljnih vlakana međusobno bitno razlikuju u finoći, duljini i čvrstoći, pa su im i područja primjene različita, od finog i udobnog rublja, perive gornje odjeće, posteljine i stolnog rublja do raznovrsnoga kućanskog tekstila (podloge za sagove, prostirke, otirači), sanitetskih materijala i tehničkih tekstila (ambalaža, vezivo, užad, priveznice za teret i dr.). Udio je biljnih vlakana u ukupnoj svjetskoj proizvodnji vlakana oko 50%.

Citiranje:

biljna vlakna. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/biljna-vlakna>.