struka(e): likovne umjetnosti

MuseumsQuartier [muze:'umskvarti:əɹ] (MQ), gradsko područje u središtu Beča, u kompleksu zgrada kojega se nalaze muzejske i druge umjetničke i kulturne institucije. Kompleks se sastoji od carskih konjušnica (barokni dio 1725., arhitekt Johann Bernhard Fischer von Erlach, klasicistička dogradnja 1850–54; godine 1918–80. prostor bečkoga velesajma), zamišljenih u XVIII. st. da zajedno s carskim palačama Hofburg i muzejima (Kunsthistorisches Museum i Naturhistorisches Museum) oblikuju urbanu cjelinu Kaiserforum, te suvremenih građevina (arhitekti Laurids i Manfred Ortner), interpoliranih tijekom renovacije konjušnica od 1998. do 2001., kada je kompleks i otvoren.

S ciljem prožimanja različitih stilova te poticanja razmjene iskustava velikih umjetničkih institucija sa supkulturnom scenom, u kompleksu su u suvremenim zgradama smješteni veliki umjetnički muzeji Leopold Museum, mumok ‒ Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien i izložbena galerija Kunsthalle Wien (s prostorom i na Karlsplatzu), usredotočena na međunarodnu suvremenu umjetnost koja provocira društveno-politički dijalog, nerijetko i teorijska promišljanja, a u renoviranim baroknim zgradama Architekturzentrum, muzej sa zbirkom austrijske arhitekture XX. i XXI. st., istodobno i centar za edukaciju i istraživanja sa specijalističkom knjižnicom, Tanzquartier, međunarodni centar za suvremeni ples i performans, Dschungel, kazalište za mlade s dramskim, plesnim, glazbenim i lutkarskim programom, Zoom Kindermuseum, muzej za djecu koji priređuje izložbe, radionice i pruža multimedijski laboratorij, dok je u klasicističkoj zgradi, nekadašnjoj zimskoj jahaćoj školi, Halle E+G, prostor za festivale i međunarodna glazbena, kazališna i plesna događanja.

U kompleksu se nalazi i jedna od krovnih umjetničkih institucija quartier21 (Q21), gdje su prostori približno 60 alternativnih umjetničkih i kulturnih organizacija, od produkcijskih studija novih medija, izdavača umjetničkih monografija ili stripova, studija računalnih igara do izložbenih prostora (showroom), mikromuzeja na otvorenome i atelijera za umjetničke rezidencije.

mumok ‒ Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien muzej je moderne i suvremene umjetnosti u kojem se nalazi zbirka djela međunarodne i austrijske avangarde, klasika modernizma (Pablo Picasso), pop-arta (Andy Warhol), fluxusa, minimalne i konceptualne umjetnosti, bečkoga akcionizma i suvremene umjetnosti (Albert Oehlen, Ulrike Müller). Muzej priređuje samostalne i tematske izložbe i kinoprojekcije, predavanja i diskusije.

Leopold Museum umjetnički je muzej u kojem je smještena golema kolekcija austrijske umjetnosti Rudolfa Leopolda (1925–2010) s najvećom zbirkom Egona Schielea, njegovim slikarskim remek-djelima (autoportreti i muški aktovi, Levitacija) i rukopisima, te djelima Oskara Kokoschke, Richarda Gerstla, Gustava Klimta i secesijskoga kruga, radionice Wiener Werkstätte (namještaj, radovi u staklu, metalu i keramici – Otto Wagner, Adolf Loos, Josef Hoffmann, Koloman Moser, Dagobert Peche) i drugih umjetnika. Muzej priređuje samostalne i tematske izložbe.

Citiranje:

MuseumsQuartier. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/museumsquartier>.