struka(e):

Arhitektonski fakultet (akronim AF), visokoškolska ustanova, jedna od sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, koja izvodi studije, znanstveni, istraživački, stručni i umjetnički rad u području arhitekture i urbanizma.

Izrastao je iz Visoke tehničke škole (osnovana 1919., prvi rektor Edo Šen), koja 1925. ulazi u sastav zagrebačkoga Sveučilišta te već iduće godine postaje Tehnički fakultet sa šest odjela (arhitektonski, građevno-inženjerski, geodetsko i kulturno-inženjerski, strojarsko i elektro-inženjerski, brodograđevno i brodostrojarsko-inženjerski te kemičko-inženjerski), podijeljenih u tri osnovna odsjeka: građevni, strojarski i kemijski. Od 1940. arhitektonski se odjel, s građevinskim i geodetskim, smjestio u novosagrađenu modernističku zgradu (projektirali Edo Šen i Milovan Kovačević) u Donjem gradu (Ulica Andrije Kačića Miošića 26). Tehnički fakultet podijeljen je 1956. na četiri fakulteta: Strojarsko-brodograđevni, Elektrotehnički, Kemijsko-prehrambeno-rudarski te Arhitektonsko-građevinsko-geodetski (AGG), na kojem je isprva naglasak na kolegijima građevno-konstruktorskih obilježja, ali se ubrzo arhitektura počinje izučavati i kao likovna disciplina s težištem na kolegijima projektiranja, urbanizma, povijesti i teorije arhitekture. AGG se 1962. dijeli na tri samostalna fakulteta te AF konačno postaje samostalna znanstvena i nastavna ustanova (prvi dekan Drago Galić).

Fakultet ima katedre (za arhitektonsko projektiranje; za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu; za arhitektonske konstrukcije i zgradarstvo; za teoriju i povijest arhitekture), specijalizirane zavode (za arhitekturu, za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu, za zgradarstvo i fiziku zgrada, za graditeljsko naslijeđe, za istraživanje, razvoj i inovacije), osnovane u svrhu rada na određenim znanstveno-istraživačkim i stručnim zadatcima, u koje se katkada uključuju i studenti, te područna središta (Mediteranski centar za graditeljsko naslijeđe Split i Studijski centar Motovun).

Pri njem je 1989. utemeljen interfakultetski Studij dizajna koji se ostvaruje u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti, Šumarskim, Strojarsko-brodograditeljskim, Filozofskim i Ekonomskim fakultetom.

Fakultet objavljuje znanstveni časopis Prostor.

Citiranje:

Arhitektonski fakultet. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/arhitektonski-fakultet>.