struka(e):

New Horizons [nju: hərại'zənz], američka svemirska letjelica, prva letjelica koja je proletjela pokraj Plutona i pokraj nekog od transneptunskih tijela.

Lansirana je 19. siječnja 2006. Ubrzala se pokraj Jupitera (u veljači 2007. na udaljenosti 2,3 milijuna kilometara). Duž repa Jupiterove magnetosfere otkrila je tok čestica velikih energija, zabilježila je oblikovanje oblaka od amonijeva leda u Jupiterovoj atmosferi i munje u polarnim područjima, veliku vulkansku erupciju na satelitu Iji i otkrila da nijedno tijelo u sustavu Jupiterovih prstena nema promjer veći od 1 km.

Proletjela je pokraj Plutona (14. srpnja 2015. na udaljenosti 12 500 km) i detaljno snimila atmosfere i površine Plutona i Harona. Otkrila je da je Haronov sjeverni pol prekriven crvenkastim materijalom koji je pristigao iz Plutonove atmosfere, da se četiri manja Plutonova satelita Stiks, NiktaKerber i Hidra vrte vrlo brzo, za razliku od većine drugih satelita u Sunčevu sustavu koji su uvijek jednom stranom okrenuti planetu oko kojeg obilaze. Proletjela je pokraj Arrokotha (1. siječnja 2019. na udaljenosti 3500 km) i snimila njegovu površinu.

Citiranje:

New Horizons. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/new-horizons>.