paradoks blizanaca

paradoks blizanaca, misaoni eksperiment u relativističkoj fizici kojim se propituje relativistička dilatacija vremena s pomoću blizanaca od kojih jedan odlazi na svemirsko putovanje relativističkom brzinom (brzinom bliskom brzini svjetlosti) i vraća se mlađi od blizanca koji je za to vrijeme ostao na Zemlji. Objašnjenje razlike u starosti blizanaca kad se ponovno sretnu je sporije protjecanje vremena u svemirskome brodu koji se ubrzao i gibao velikom brzinom. Razlika u starosti blizanaca je to veća što se brod brže gibao i što je putovanje dulje trajalo.

Iako suvremena tehnologija ljudima ne omogućava putovanja brzinom bliskom brzini svjetlosti, tu brzinu mogu postići subatomske čestice u akceleratorima čestica. Produljenje njihova vremena poluraspada u odnosu na vrijeme poluraspada čestica koje miruju potvrđuje predviđanja specijalne teorije relativnosti.

Citiranje:
paradoks blizanaca. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 29. 5. 2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=70554>.