struka(e):

Društvo matematičara i fizičara Hrvatske (DMFH), strukovna udruga osnovana 1949. unutar Hrvatskoga prirodoslovnog društva. Postojalo je do 1990., kada su razdvajanjem nastali Hrvatsko fizikalno društvo i Hrvatsko matematičko društvo.

Društvo se bavilo unapređivanjem nastave matematike i fizike od osnovnih škola do fakulteta, organizacijom kongresa, simpozija te ljetnih škola, popularizacijom znanosti i izdavačkom djelatnošću. Pokrenulo je stručni časopis namijenjen učenicima srednjih škola, nastavnicima i studentima Matematičko-fizički list (1950), potaknulo izdavanje Male biblioteke za matematiku, fiziku i kemiju, bibliotekâ Materija i broj i Moderna matematika. Od 1953. za profesore srednjih škola Društvo je organiziralo ljetne tečajeve iz matematike i fizike, koji su poslije prerasli u Seminare za nastavnike osnovnih i srednjih škola.

U radu s nadarenim učenicima Društvo je organiziralo ljetne škole, natjecanja, sudjelovanje u međunarodnim Matematičkim olimpijadama (od 1959) i Fizičkim olimpijadama (od 1967). Od 1966. Društvo tiska časopis Glasnik matematički, koji objavljuje znanstvene radove iz svih područja matematike. Časopis je razmjenjivan za više od 300 časopisa iz cijeloga svijeta, što je bio jedan od načina stvaranja Središnje matematičke knjižnice, koja se danas nalazi u zgradi Matematičkoga odjela Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu.

Citiranje:

Društvo matematičara i fizičara Hrvatske. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/drustvo-matematicara-i-fizicara-hrvatske>.