struka(e): novinstvo

urednik.

1. U novinarstvu, novinar koji uređuje tekstove, odnosno redigira ih (prepravlja, priprema) u skladu s novinarskim pravilima i profilom novina. Može biti urednik rubrike (vanjska politika, financije, kultura, šport i dr.) u listu, kada također organizira suradnike i sudjeluje u planiranju lista, a može isključivo redigirati tekstove. Urednik koji uređuje cijele novine (i često kreira njihov profesionalni i društveni profil) glavni je urednik. Posao i zadatci urednika emisija u elektroničkim medijima uglavnom su slični onima u novinama, posebno u informativno-političkim emisijama. U tim medijima postoje i urednici programa koji koordiniraju organizaciju i rad emisija iz sličnih područja (urednik glazbenog programa, urednik športskog programa i dr.). Urednici rubrika, pomoćnici i zamjenici glavnog urednika te sam glavni urednik čine uredništvo.

2. U nakladništvu, stručnjak koji uređuje časopise i knjige, koji koncipira, naručuje, nadzire, priprema i redigira tekstove za objavljivanje.

Citiranje:

urednik. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/urednik>.