struka(e):

trgovačko društvo ili društvo, privatnopravna zajednica osoba nastala pravnim poslom radi postizanja zajedničkoga cilja. Trg. društvima u užem smislu smatraju se društva cilj kojih je vođenje poduzeća radi ostvarenja dobiti, pa se u njih ubrajaju javno trg. društvo, komanditno društvo, dioničko društvo (d. d.), društvo s ograničenom odgovornošću (d. o. o.) i gosp. interesno udruženje. Društvo treba razlikovati od udruženja koja nisu pravne, nego isključivo imovinske zajednice kao što su investicijski fondovi, zaklade, fundacije; u tim je udruženjima imovina povjerena drugomu da se koristi njome u određene svrhe, ali se time ne udružuju osobe. O trg. društvu nije riječ ni onda kada udruživanjem nastaje osoba javnoga prava, kao ni onda kada se privatnopravna zajednica temelji na drugoj osnovi, a ne na pravnom poslu, npr. nasljednička zajednica, bračna stečevina, suvlasništvo.

Kod pravnoga posla kojim nastaje društvo ugovorne strane ne obvezuju se uzajamno na činidbe i protučinidbe zadovoljavajući time svoje različite odvojene interese, nego se svaki član obvezuje na prinose društvu djelujući u interesu koji mu je zajednički s ostalim članovima, pa se takav ugovor smatra skupnim aktom članova društva. Posebnost je ugovora u tome da se za izmjenu nekad ne traži suglasnost svih članova društva nego odluka donesena određenom, zakonom propisanom kvalificiranom većinom glasova. Članovi društva moraju pridonijeti ostvarenju zajedničkoga cilja, ali njihov prinos ne mora biti jednak ni načinom ni veličinom (novac, imovinska vrijednost, rad, savjet, ugled, znanje i dr.). Nije riječ o društvu ako se pravna zajednica osniva radi postizanja cilja samo jednoga ili samo nekih, a ne svih osoba koje ju čine. Zajednički cilj određuje se pravnim poslom na kojem se društvo temelji. To može biti svaki dopušteni cilj, tj. onaj koji nije protivan prisilnomu propisu, Ustavu i moralu društva.

Tipovi su društva u RH: ortaštvo, javno trg. društvo, komanditno društvo, dioničko društvo, društvo s ograničenom odgovornošću, gosp. interesno udruženje, tajno društvo, društvo za uzajamno osiguranje, zadruga, zadružni savez, udruga i preddruštvo društva pravnih osoba. Zakonima se propisuju karakteristike svakoga tipa društva, pa zainteresirani izabiru tip koji odgovara zadovoljenju njihovih interesa. Katkad se propisima određuje da se za obavljanje određenih djelatnosti može koristiti samo točno određeni tip društva (npr. banka i društvo za osiguranje moraju biti dioničko društvo).

Društva se s obzirom na zajednička obilježja dijele prema nekoliko kriterija. Tako se razlikuju društva koja nemaju pravnu osobnost i na ona koja ju imaju. Prva su ortaštvo, tajno društvo, udruga kada nema pravnu osobnost. Sva su ostala društva pravne osobe, koje nastaju upisom u odgovarajući registar (sudski ili registar udruga), a prestaju brisanjem iz njega. Prije upisa u registar djeluju kao preddruštva. Imovina društava koja su pravne osobe odvojena je od imovine članova pa društvo i njegovi članovi mogu ulaziti u pravne odnose koji ne proizlaze iz članstva u društvu. O tipu društva ovisi hoće li članovi odgovarati za njegove obveze. Važna je podjela na društva osoba i društva kapitala. U društva osoba ubrajaju se: ortaštvo, tajno društvo, javno trg. društvo, komanditno društvo, gosp. interesno udruženje, zadruga, zadružni savez, udruga. Glavna su im obilježja: temelje se na članovima i u društvo se ulazi s obzirom na osobna svojstva; moraju imati najmanje dva člana; za postojanje društva nije bitan kapital; između članova postoji jača povezanost interesa i učinci djelovanja društva izravno se odražavaju na članove; očekuje se osobni angažman i prinos članova radu društva koji ne mora biti u novcu; načelno postoji osobna neograničena solidarna odgovornost članova vlastitom imovinom za obveze društva; članska se prava, ako se drukčije ne ugovori, određuju po osobama, a ne po kapitalu koji su članovi eventualno unijeli u društvo; u načelu se bez suglasnosti ostalih članova udio u društvu ne može prenijeti na drugoga, što vrijedi i za nasljeđivanje, a ni novi članovi ne mogu pristupiti društvu bez suglasnosti svih njegovih članova; članovi imaju široku autonomiju uređenja odnosa u društvu. Društva kapitala su: d. d., d. o. o., društvo za uzajamno osiguranje i njihova preddruštva. Obilježja su im: pravne su osobe; imaju temeljni kapital; za osnivanje društva ne traži se više osoba; članovi ne odgovaraju za obveze društva osim kada je riječ o proboju pravne osobnosti; članovi snose ograničeni rizik za poslovanje društva, i to samo s onim što su uložili u društvo; kontrola ulaska i izlaska iz društva nije bitna; nije bitan osobni prinos članova radu društva, jer ono ima organe u kojima ne moraju biti članovi, a zakonom im se ne daje isključivo pravo da obavljaju poslove upravljanja, osim da sudjeluju u skupštini društva.

Citiranje:

trgovačko društvo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/trgovacko-drustvo>.