TRAŽI DALJE:
STRUKE:

titar

titar (franc. titre).

1. Finoća vlakana i linearnih tekstilija (pređa, pramen, kabel, užad) brojčano izražena njihovom duljinskom masom. Iznimno dopuštena jedinica SI sustava za duljinsku masu je teks (oznaka tex), koji odgovara masi tekstilije u gramima po kilometru duljine. Titar vlakana obično se izražava u deciteksima (dtex) i militeksima (mtex), a konopaca i užadi u dekateksima (datex) i kiloteksima (ktex).

2. U volumetrijskoj kemijskoj analizi, korekcijski faktor za određivanje točne koncentracije djelotvorne tvari u otopini kojom se titrira. Korekcija je potrebna za otopine djelotvornih tvari koje se ne mogu pripraviti njihovim izravnim vaganjem i otapanjem, pa koncentraciju takvih otopina treba korigirati usporedbom s otopinama primarnih standarda (kemijski čisti, strogo stehiometrijskog sastava, neograničeno postojani, nehigroskopni, topljivi u vodi) kao što su npr. natrijev klorid, karbonat i oksalat, kalijev bromat i dikromat ili srebrni nitrat. (→ titracija)

Citiranje:
titar. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 26. 1. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=61480>.