TRAŽI DALJE:
STRUKE:

suspenzija

suspenzija (lat. suspensio: vješanje; podizanje).

1. U kemiji, grubi disperzni sustav u kojem su čvrste čestice, veće od 1 μm (10–6 m), dispergirane u nekoj kapljevini. Suspenzija je obično mutna, a može se, posebno ako sadrži veće čestice (npr. ilovača u vodi), nakon duljega stajanja taloženjem razbistriti.

2. U medicini, podizanje i time privremeno imobiliziranje dijela tijela (npr. okrajine pri prijelomu kosti) radi liječenja. Suspenzija se primjenjuje i na dojci (s pomoću povoja) i mošnji (s pomoću elastičnoga povoja s vrećicom, tzv. suspenzorija), pri liječenju upalnih procesa u tim organima.

3. U paleografiji, kratica koja se sastoji od prvoga slova ili početnoga dijela neke riječi (npr. in: indictione; dat: datum). Suspenzije od samo jednoga slova nastaju obično kada se u tekstu riječ često ponavlja. U našim sudskim spisima tako je uobičajena pojava suspenzija a. za riječ actor (tužitelj).

Citiranje:
suspenzija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 31. 1. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=58900>.