struka(e): vojna tehnika

strjeljivo, zajednički naziv za ubojna sredstva kojih se osnovni dio (projektil) izbacuje iz cijevi vatrenoga oružja radi uništavajućega djelovanja na ljude, naoružanje, sredstva i objekte. Svaka vrsta vatrenoga oružja, ovisno o kalibru, tehničkim i balističkim značajkama, ima i odgovarajuće strjeljivo koje čine metci, rakete, granate i mine, ili njihovi dijelovi: upaljači, čahure s kapsulom, barutna punjenja i dr. U širem smislu, u strjeljivo se ubrajaju i druga eksplozivna sredstva koja se ne ispaljuju iz vatrenoga oružja, npr. bombe ili torpeda.

Glavna je podjela strjeljiva prema namjeni. Bojno strjeljivo ima razarajući učinak, a rabi se u borbi ili vježbovnim gađanjima. Danas su u uporabi različite vrste nevođenoga, poluvođenoga, vođenoga i samonavođenoga strjeljiva koje se prema cilju kreće po balističkoj putanji ili se vodi žicom, radarom, laserom, unaprijed zadanim programom, satelitskom navigacijom i dr. U odnosu na vrstu zrna koje je u njega ugrađeno, strjeljivo može biti obično, pancirno, potkalibarno, kumulativno, zapaljivo, obilježavajuće, dimno i dr. Manevarsko strjeljivo rabi se za obuku, oponašanje strjeljačke ili topničke paljbe na vježbama, kao i za počasne paljbe. Metak nema ubojiti projektil, već samo izaziva prasak koji oponaša pucanj. Zrno je izrađeno od drva, prešanoga kartona, plastike, a često niti nema zrna, već je čahura na vrhu jednostavno zatvorena u obliku zvijezde. Tromblonsko strjeljivo pješačkoga oružja služi za izbacivanje tromblonskih mina. Te se mine natiču na nastavak koji se nalazi na vrhu cijevi oružja. Tromblonski metak po obliku nalikuje manevarskomu, ali mu je čahura nešto dulja kako bi se u nju mogla smjestiti veća količina barutnoga punjenja. Vrh čahure zatvoren je radijalnim gnječenjem (pertlanjem) i zabrtvljen premazom. Vježbovno strjeljivo namijenjeno je izvođenju nastavnih gađanja, i služi kao zamjena za bojno strjeljivo, kako radi štednje, tako i radi sigurnosti. Vježbovni metci imaju znatno manje barutno punjenje, a zrna vrlo malu mehaničku otpornost, pa se pri udaru u bilo kakvu zapreku raspadaju. Školsko strjeljivo služi za obuku vojnika u punjenju i pražnjenju oružja, a po svojem vanjskom izgledu, izmjerama i masi ne razlikuje se od bojnoga. Školski metak nema barutnoga punjenja niti inicijalne kapsule, i potpuno je bezopasan. Radi lakšeg raspoznavanja, obično se na čahuri i zrnu takva metka nalaze nasuprotni otvori. Unutarnjost školskoga metka često je ispunjena plastikom kako bi se omogućila dugotrajna uporaba, te osigurala čvrsta veza između čahure i košuljice zrna. Ispitno strjeljivo rabi se za različita ispitivanja. Takvo je npr. tormentacijsko strjeljivo, kojim se nasilnom probom (tormentacija) ispituje ispravnost tek izrađenog oružja. Ono ima pojačano barutno punjenje kako bi se u cijevi dostigao tlak od 20% do 30% veći od normalnoga radnoga tlaka koji ostvaruje uobičajeno strjeljivo. Cilj je takva ispitivanja otkrivanje mogućih pogrješaka u materijalu ili postupku izradbe oružja.

Citiranje:

strjeljivo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/strjeljivo>.