struka(e):
ilustracija
SKENER, Scanmaker VIII., za čitanje stranica formata A4, čest dodatni dio uz suvremena osobna računala

skener (engleski scanner, od scan: pretraživati), uređaj koji sustavno i slijedno pretražuje neki objekt i time prikuplja podatke o njem; takvi su uređaji npr. trodimenzionalni skener koji digitalizira prostorni oblik nekog objekta, ili medicinski dijagnostički uređaj za računalnu tomografiju. U užem smislu, elektrooptička naprava koja tekst, crtež, fotografiju ili drugi plošni slikovni predložak pretvara u bitovni zapis, tj. rastersku digitalnu sliku pogodnu za računalnu pohranu i obradbu; također, pretražnik, optički čitač (čitalo) ili usnimač.

Optičkih skenera za digitalizaciju slika ima različitih. Najčešći je stolni plošni skener, koji se rabi kao vanjska jedinica osobnoga računala u kućnoj i uredskoj uporabi, ali postoje i napredni modeli za profesionalne potrebe dizajnera, grafičara i sl. Obično se njime mogu skenirati predlošci do formata papira veličine A4 (29,7 cm × 21 cm), kadšto i veći, a neki skeneri imaju i posebno riješenu mogućnost skeniranja dijapozitiva. Stolni plošni skener ima letvicu na kojoj su gusto razmješteni fotoosjetljivi elementi i snažan izvor svjetlosti koji obasjava predložak. Tamna mjesta na predlošku slabije odbijaju svjetlost, a svijetla jače. Ovisno o jačini odbijene svjetlosti, pojedini element generira el. signal, koji se zapisuje kao vrijednost bita. U uobičajenim izvedbama skenera elementi su na letvici tako razmješteni da se u jednom redu može razaznati 300 ili više točaka po inču (engl. dot per inch, akr. dpi), što je približno 12 točaka po milimetru. Elektromotorom se letvica pomiče finim koracima, tako da se može očitati 300 ili više redaka po inču, čime se očitava raster od 300 × 300 točaka po inču. Za crno-bijelu sliku svaka od točaka pohranjuje se u jedan bit (točka je crna ili bijela). Skeneri u boji, kakvi su danas u većini, imaju na letvici tri niza fotoosjetljivih elemenata. Do svakoga niza kroz filtre dopire jedna od triju osnovnih boja (crvena, zelena i plava) u više tonova, što se bilježi s 8 ili više bitova. To ukupno čini najmanje 24 bita po točki, a njihov stvarni broj određuje tzv. dubinu boje skenera. Iako danas visokom kvalitetom te prihvatljivom cijenom stolni plošni skeneri zadovoljavaju većinu korisnika, još uvijek se kadšto rabe i jeftini ručni skeneri, kod kojih je pomicanje letvice zamijenjeno ručnim prevlačenjem optičkoga dijela preko papira, te bubanjski skener, kod kojega predložak na bubnju rotira velikom brzinom ispred optičkoga dijela, što omogućuje vrlo velike razlučivosti slike (do 14 000 dpi). Postoje i skeneri za automatsko skeniranje velikoga broja pojedinačnih dokumenata, pa i uvezanih knjiga, čime se sve više zamjenjuje njihovo zaštitno kopiranje na mikrofilmovima. Posebnim se skenerima digitaliziraju fotografski ili kinematografski filmovi.

Citiranje:

skener. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/skener>.