TRAŽI DALJE:
STRUKE:

serija

serija (latinski series: red, vrsta, niz).

1. Slijed istih ili sličnih pojava, stvari i sl.; niz (serija nesretnih događaja, serija članaka).

2. Niz istovjetnih predmeta jednoga proizvođača.

3. U filateliji, niz poštanskih maraka istoga izdanja, a različitih nominalnih vrijednosti.

4. Skupina filmova vezanih u niz istim likovima, ambijentima i žanrovskim značajkama, u kojem svaki nastavak ima vlastitu priču, čime se razlikuje od serijala. Nastale potkraj 1910-ih, serije su osobito bile popularne u 1930-ima, često s junacima književne provenijencije (Sherlock Holmes, Tarzan). Od početka 1950-ih filmske serije snimaju se znatno rjeđe budući da su ih od tada uglavnom zamijenile one televizijske (jednake strukture) koje su postale jedan od najpopularnijih igranih oblika toga medija (npr. kriminalističke serije). Ipak, u tom je razdoblju (1962) bila započeta i najpoznatija i najpopularnija filmska serija uopće, ona o tajnom agentu Jamesu Bondu (23 filma do 2008).

5. U diplomatičkoj terminologiji, izraz koji se rabi za sadržaj isprave, odnosno samu ispravu u cjelini. Uobičajeni izričaj u kojem se pojavljuje serija u ispravi glasi: serie harum litterarum, serie presentium, što u prijevodu znači: sadržajem ove isprave, ovom ispravom. U istom značenju upotrebljava se u ispravi izraz tenor (sadržaj).

Citiranje:
serija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 26. 1. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=55488>.