struka(e): tekstilna tehnologija

runo, cjeloviti vuneni (dlačni) pokrivač koji raste na ovci ili je s nje ostrižen (ošišan). Vuna se s ovce šiša ručno ili strojno, a s nakupljenim masnoćama, znojem i nečistoćama, drži se u jednom komadu. Budući da dlake na različitim dijelovima ovčjega tijela nisu jednake kvalitete, runo se razdvaja kako bi se vuna razvrstala prema kvaliteti i mogla dalje obrađivati. Runska vuna označava vunu dobivenu šišanjem ovce, za razliku od regenerirane vune, koja je jednom već bila korištena za tekstilni proizvod, a čista runska vuna ujedno je i međunarodni znak kvalitete poznatoga logotipa, kojim se jamči visoka kvaliteta vunenih proizvoda. (→ vuna)

Runo je i naziv za plošnu tvorevinu građenu od više tankih slojeva koprene u kojima su vlakna samo slabo povezana kohezijskim silama; od takva se runa različitim postupcima učvršćivanja (npr. mehanički, kemijski, toplinski, iglanje) dobivaju netkane plošne tekstilije željene kompaktnosti kao proizvodi za raznovrsnu uporabu (flizelini, iglani pust, geotekstilije i dr.).

Citiranje:

runo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/runo>.