struka(e): vojna tehnika
ilustracija
RUČNA BOMBA, presjek – 1. udarač, 2. sigurnosni prsten, 3. opruga, 4. kapsula upaljača, 5. tijelo upaljača, 6. cijev upaljača, 7. plastični omotač, 8. metalne kuglice, 9. eksploziv, 10. detonator, 11. tijelo, 12. sigurnosna ručka, 13. sigurnosni klin

ručna bomba, eksplozivna naprava koja se na cilj baca rukom. Ubraja se u dopunsko oružje pješaštva, ali ju rabe i dr. rodovi vojske. Sastoji se od čeličnoga tijela ili tijela od plastike (okrugla, jajolika, cilindrična ili prizmolika oblika, s glatkom ili izbrazdanom vanjskom i unutar. površinom), punjenja (najčešće eksplozivnog, ali i zapaljivog ili dimnog) te upaljača (najčešće vremenskog), koji se aktivira pošto se ukloni osigurač i bomba ispusti iz ruke. Prve su se ručne bombe punile crnim barutom i palile fitiljem. U drugoj pol. XVI. st. u Francuskoj su ih nazivali granatama (grenades), a vojnike naoružane njima grenadiri. Te su se bombe mjesto barutom punile brizantnim eksplozivom, a fitilj je bio zamijenjen inicijalnom kapsulom. U II. svj. ratu i nakon njega znatno su usavršene, zbog uporabe TNT-a postale su puno lakše i ubojitije, upaljači bešumni i bezdimni, a povećao se i broj šrapnela.

Citiranje:

ručna bomba. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/rucna-bomba>.