struka(e): botanika
ilustracija
RABARBARA, ljekovita, Rheum officinale

rabarbara (tal. rabarbaro < srednjovj. lat. rabarbarum < grč. ῥα βάρβαρον: barbarsko ra) (Rheum), biljni rod s približno 50 vrsta zeljastih biljaka iz por. dvornika (Polygonaceae). Gotovo sve su az. podrijetla, osim vrste Rh. rhaponticum koja raste u Bugarskoj. U Europi se, kao povrće i ukrasna biljka, često uzgaja u vrtovima naborana rabarbara (Rh. rhabarbarum, Rh. undulatum), podrijetlom iz sjeverozap. Kine, Mongolije i jugoist. Sibira. Ima 1,5 do 2 m visoku stabljiku i vrlo velike (do 80 cm) listove. Mesnate peteljke mladih listova kiselkasta su okusa (od oksalne kiseline), a pripremaju se kao povrće, ukuhano voće, pekmez, kompot i sl. Plojke listova sadrže mnogo više oksalata pa mogu izazvati teža oboljenja. Kao ljekovite i ukrasne uzgajaju se i neke druge vrste, osobito ljekovita ili kineska rabarbara (Rh. officinale), do 3 m visoka biljka podrijetlom iz Kine. U ljekovite svrhe služi droga dobivena od debeloga repastog korijena (Rhei Radix, prije Rhizoma Rhei) koji sadrži različite djelatne tvari (antrakinoine, antrakinonglikozide, antrone, fenilbutanone, kromone, flavonoide i dr.), a primjenjuje se osobito kao laksativ. Ne smiju ju uzimati trudnice, dojilje ni djeca mlađa od 12 godina. Slična svojstva pokazuju i druge vrste, kao npr. Rh. palmatum, koja se primjenjuje u veterinarskoj medicini.

Citiranje:

rabarbara. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/rabarbara>.