struka(e):
Quincke, Georg Hermann
njemački fizičar
Rođen(a): Frankfurt na Odri, 19. XI. 1834.
Umr(la)o: Heidelberg, 13. I. 1924.

Quincke [kvi'ŋkə], Georg Hermann, njemački fizičar (Frankfurt na Odri, 19. XI. 1834Heidelberg, 13. I. 1924). Profesor u Berlinu, Würzburgu i Heidelbergu. Bavio se akustikom te kao prvi sustavno mjerio brzinu zvuka u plinovima.

Quinckeova cijev, uređaj za mjerenje valne duljine (λ) zvuka i time brzine zvuka u plinovima. Sastoji se od dviju U-cijevi koje se mogu uvlačiti jedna u drugu, u kojima se nalazi neki plin. Izvor zvuka poznate frekvencije (f) postavi se s jedne strane cijevi, a s druge se osluškuje. Intenzitet zvuka na mjestu osluškivanja ovisi o fazama s kojima zvučni valovi dolaze na to mjesto. Razlike u fazi nastaju zbog različitoga puta koji zvučni valovi prevale. Uvlačenjem ili izvlačenjem U-cijevi taj se put mijenja i određuje se duljina puta između dvaju maksimuma ili minimuma, što odgovara valnoj duljini zvuka. Iz tako određene valne duljine i poznate frekvencije određuje se brzina zvuka u plinu: v = λ ∙ f.

Citiranje:

Quincke, Georg Hermann. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/quincke-georg-hermann>.