struka(e):

pirotehnika (piro- + tehnika), stvaranje i iskorištavanje posebnih učinaka i proizvoda koji nastaju pri egzotermnim reakcijama među sastojcima pirotehničke smjese. Takva smjesa uključuje gorivi sastojak (magnezij, aluminij, cirkonij i drugi metali u prahu, metalni hidridi, ugljikovodici, ugljikohidrati itd.), oksidans (nitrati, klorati, perklorati, oksidi, peroksidi, kromati i sl.), vezivni sastojak (prirodne i sintetske smole) te aditive, koji pri izgaranju daju poseban učinak. Tako se npr. za nastanak obojene svjetlosti dodaju soli metala (natrijeve soli daju žutu, stroncijeve soli crvenu, bakrene soli plavu, barijeve soli zelenu svjetlost), dok se za stvaranja obojenoga dima dodaju različite organske boje. Reakcije izgaranja najčešće su razmjerno spore, neeksplozivne, samoodržavajuće i mogu se odvijati bez prisutnosti kisika iz atmosfere.

U početku su se pirotehničke smjese rabile ponajprije u vojne svrhe, pa je npr. grčka vatra dugo bila moćno oružje Bizantskoga Carstva. No s vremenom su se počele primjenjivati i u druge svrhe. S obzirom na namjenu, odn. učinak koji stvaraju, pirotehničke smjese mogu se rabiti kao sredstva za stvaranje svjetlosnih efekata (osvjetljavajuća, signalna, s obojenom svjetlošću itd.), dimna sredstva (maskirni i obojeni dim), sredstva za stvaranje plina, za stvaranje topline (termitne smjese), za stvaranje zvučnih efekata (petarde, topnički udari, simulatori itd.).

Danas se pojam pirotehnike ponajprije povezuje s vatrometom pri obilježavanju različitih svečanosti, te obuhvaća cio niz različitih proizvoda, od prskalica, baklji, proizvoda za stvaranje zvučnih efekata (pucajuća sredstva – petarde, bombe), do sredstava za dobivanje raznobojnih svjetlosnih efekata poznatih pod nazivima vrtlozi, fontane, vulkani, slapovi, vodoskoci itd. Ta se sredstva ispaljuju s pomoću raketa jednostavne konstrukcije u obliku cijevi od kartona ili plastike pričvršćene uz šipku i punjene pogonskim nabojem te pirotehničkom smjesom za stvaranje željenog učinka. Osim opisane primjene u zabavne svrhe, danas se pirotehnička sredstva primjenjuju i za brzo stvaranje plina u sustavu za zaštitu vozača u vozilima s pomoću zračnoga jastuka, u tzv. tobogan-sustavu za prisilnu evakuaciju putnika iz visokotrupnih zrakoplova i dr.

Citiranje:

pirotehnika. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/pirotehnika>.