TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Atlantida

Atlantida (grčki Ἀτλαντίς, Atlantίs, latinski Atlantis, genitiv Atlantidis).

1. Prema grčkom mitu, velik otok visoke civilizacije, potonuo u davnini, kojim su vladali potomci titana Atlanta. Njihova se vlast protezala na zapadnu Europu i sjevernu Afriku, a željeli su zavladati cijelim svijetom. Prvi je prikazao Atlantidu Platon, koji u Timeju i Kritiji govori o zemlji što se nalazila s one strane Heraklovih stupova (Gibraltar i sjeverozapadni dio Afrike) i bila veća od Afrike i Azije zajedno. Vrlo naseljena i bogata, potonula je u more sa svim stanovnicima u jednom danu zbog strahovita potresa (otuda naziv Atlantski ocean). Prema egipatskim vrelima to se zbilo u X. st. pr. Kr. Priču o Atlantidi kritizirali su već Strabon i Plinije, ali se sve do najnovijeg doba njezina jezgra smatrala istinitom, pa je bilo više pokušaja da se Atlantida poistovjećuje s nekim od poznatih kontinenata, otoka ili slično. Atlantida je ostala motiv i mnogih potonjih književnih djela: Nova Atlantida (1527), znanstvenoutopijsko djelo Francisa Bacona Verulamskog, u kojem je izložio svoja politička i socijalna gledišta; Atlantida ili domovina čovječanstva (1675–98), pseudopovijesno djelo Olofa Rudbecka starijega, koje poistovjećuje Švedsku s Platonovom Atlantidom i smatra je pradomovinom civilizacije; Atlantida (1877), fantastični spjev katalonskog pjesnika Jacinta Verdaguera o Kolumbu i otkriću Amerike; Atlantis (1912), psihološki roman Gerharta Hauptmanna; Atlantida (1919), fantastično-pustolovni roman Pierrea Benoita.

2. U geologiji, naziv za hipotetske kopnene mase koje su se u geološkoj prošlosti nalazile na području današnjega Atlantskog oceana.

Citiranje:
Atlantida. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 22. 9. 2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=4443>.