struka(e):

miješanje, operacija procesne tehnike kojom se postiže jednolikost u sastavu i/ili temperaturi sustava. U svim uređajima za miješanje kapljevina, koji se sastoje od posude za miješanje i miješala, opažaju se dvije pojave: konvektivni tok ukupne mase kapljevine, koji sprječava postojanje mirujućih područja u posudi za miješanje i usmjerava masu kapljevine na dohvat miješala (tzv. makromjerilo), i uspostavljanje područja intenzivnoga smičnog naprezanja u neposrednoj blizini miješala (tzv. mikromjerilo). Oblik, dimenzije i konfiguracija posude mogu znatno utjecati na izbor miješala te na provedbu i uspješnost miješanja. Postojanje dvaju osnovnih tipova strujanja kapljevine u posudi za miješanje, tj. aksijalnog i radijalnog, znatno pomaže pri sistematizaciji miješalâ u homologne, geometrijski slične serije. Miješala za aksijalno strujanje (turbinsko miješalo s nagnutim lopaticama, propelersko miješalo) stvaraju tok usporedan s osovinom. Primjenjuju se u sustavima koje određuje cirkulacija, npr. pri miješanju suspenzija. Stvaranje virova sprječava se ugradnjom tzv. razbijača u posudu za miješanje. Miješala za radijalno strujanje (turbinsko miješalo s ravnim lopaticama) usmjeravaju tok kapljevine k zidu posude za miješanje i primjenjuju se za miješanje kapljevina i u sustavu kapljevina/plin.

Miješanje čvrstih čestica (prašaka) provodi se bez prisutnosti kapljevine. Takvi su procesi značajni za velik broj tradicionalnih, ali i novih tehnologija. Jednom pokrenute čestice uzrokuju homogenizaciju ili segregaciju smjese, što ovisi o uspostavljenoj putanji i fizičkim karakteristikama sastojaka. Miješalice s prevrtanjem potpuno su zatvorene posude koje rotiraju oko osi uzrokujući prevrtanje čestica na površini mješavine. Konvektivne miješalice obično imaju miješalo (vrpce, lopatice) koje se pokreće u statičkoj posudi, a skupine čestica kreću se u ukupnoj masi s jednog mjesta na drugo, pri čem je miješanje čestica prevrtanjem nevažno.

Citiranje:

miješanje. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/mijesanje>.