struka(e):
Metikoš, Karlo
hrvatski glazbenik, skladatelj i pjevač
Rođen(a): Zagreb, 8. II. 1940.
Umr(la)o: Zagreb, 10. XII. 1991.

Metikoš, Karlo (pseudonim Matt Collins), hrvatski glazbenik, skladatelj i pjevač (Zagreb, 8. II. 1940Zagreb, 10. XII. 1991). Odrastao je u glazbenoj obitelji, a kao sedmogodišnjak počeo učiti klavir. Upoznavši se s prvim naraštajem rock and roll izvođača (Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Little Richard), razvio je interes za popularnu glazbu. Godine 1957. prijavljuje se na natjecanje Prvi pljesak te počinje nastupati u Zagrebu izvodeći (u početku u Varietéu) popularne rock-skladbe. Afirmirao se u drugoj polovici 1950-ih s vokalnim kvartetom Regal, a 1961. odlazi u Pariz, gdje karijeru nastavlja pod pseudonimom Matt Collins. Ondje surađuje s francuskim rock and roll sastavom Les Chaussettes noires. Debitirao je 1963. uspješnim singlom »En écoutant la pluie«, obradbom skladbe »Rhythm of the Rain« američkoga vokalnog sastava The Cascades. Popularnost proširuje redovitim koncertima na pariškoj klupskoj rock-sceni, a međunarodni uspjeh učvršćuje skladbom »Pourquoi«.

Potkraj 1960-ih počinje dugotrajnu i plodnu suradnju sa skladateljem i tekstopiscem Ivicom Krajačem, prebacujući težište karijere s izvedbeno-pjevačkoga područja na skladanje. Novo nadahnuće od početka 1970-ih pronalazi u osobnom i profesionalnom odnosu sa suprugom Josipom Lisac, s kojom u ulozi skladatelja surađuje na jednome od ključnih albuma domaće diskografije Dnevnik jedne ljubavi (1973). Zajedno s Krajačem, suautor je i rock-opera Gubec beg (1975) i Grička vještica (1979). Dvostruki retrospektivni album The Ultimate Collection (2011., Croatia Records) obuhvaća ključne snimke iz različitih etapa njegove karijere.

Citiranje:

Metikoš, Karlo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/metikos-karlo>.