struka(e):

lječilište, naziv za zdravstvenu ustanovu u kojoj su se prije liječili bolesnici s određenim bolestima za koje je bilo potrebno dulje stacionarno liječenje. Nastojalo se da bude smješteno u ugodnoj okolini, a liječenje se provodilo lijekovima uz djelovanje klimatskih čimbenika, kućni red bio je slobodniji nego u bolnicama i osobito se pazilo na dobru prehranu. Takva su lječilišta osnivana ponajviše za tuberkulozne bolesnike širom Europe, pa i u nas, npr. lječilište za plućnu tuberkulozu Brestovac (na Zagrebačkoj gori), lječilište za koštanozglobnu tuberkulozu u Kraljevici i dr. Po ustrojstvu i namjeni lječilišta su bila vrlo slična sanatoriju. Napretkom kemoterapije promijenila se namjena takvih ustanova. Danas su to prirodna lječilišta tj. mjesta ili ustanove gdje se osim uobičajenim metodama (lijekovima, operacijama, fizikalnom terapijom) liječenje provodi i djelovanjem prirodnih ljekovitih čimbenika. Namjena im je očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, poboljšanje kakvoće života, rekreacija, te liječenje, oporavak i rehabilitacija kod određenih bolesti, a mogu služiti i za skrb o starijim osobama. U kupališnim lječilištima (→ toplice) iskorištavaju se termalne i mineralne vode i ljekovita blata (→ peloidi), u klimatskima utjecaj mjesne klime, a u morskima klima i drugi povoljni utjecaji mora i primorja (→ talasoterapija). Boravak u prirodnom lječilištu teče po zdravstvenim i lječilišnim programima, koji obuhvaćaju režim života i raspored slobodnoga vremena, prehranu (dijetu), promicanje pozitivnih navika i borbu protiv štetnih (nekretanje, pušenje, uživanje alkohola, droge i dr.), jutarnju tjelovježbu, boravak na čistom zraku, rekreaciju, zabavu, a sve to u mirnoj i čistoj okolini, pa se tako uz medicinsko postiže i pozitivno psihološko djelovanje.

Tradicija naših prirodnih lječilišta duga je, a većina ih se razvila u rehabilitacijske ustanove sa suvremenom medicinskom opremom i stručnim djelatnicima. Lječilišta različitih usmjerenja nalaze se u Hrvatskoj u sljedećim mjestima: Biograd, Bizovac, Crikvenica, Daruvar, Ivanić-Grad, Krapinske Toplice, Lipik, Makarska, Nin, Opatija, Rovinj, Sv. Stjepan Livade, Stubičke Toplice, Topusko, Tuheljske Toplice, Varaždinske Toplice, Vela Luka i Veli Lošinj. Sva su ona važne sastavnice zdravstvenog i lječilišnoga turizma.

Citiranje:

lječilište. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/ljeciliste>.