struka(e):

libracija (lat. libratio: držanje u ravnoteži), titranje manjega svemirskoga tijela primijećeno s većega tijela oko kojega manje tijelo kruži.

Mjesečeva libracija mala je periodična promjena položaja Mjesečeve površine u odnosu na Zemlju, zbog čega su uski dijelovi na suprotnim krajevima Mjesečeva diska naizmjenično vidljivi ili nevidljivi, tj. ponekad je malo više izložen sjeverni Mjesečev pol, a ponekad južni, ponekad istočna, a ponekad zapadna područja. U periodu od približno mjesec dana može se vidjeti oko 59% njegove površine.

Libracija longitude ili dužine (libracija po dužini) pojavljivanje je i nestajanje dijelova dalje strane Mjeseca u području istočnog ili zapadnog ruba. Amplituda joj je oko 7°54ʹ, a period anomalistički mjesec. Uzrokovana je nejednolikom brzinom kojom se Mjesec giba oko Zemlje (brže u perigeju, sporije u apogeju), dok mu je brzina vrtnje stalna.

Libracija latitude ili širine (libracija po širini) pojavljivanje je i nestajanje dijelova dalje strane Mjeseca u području polova. Amplituda joj je oko 6°50ʹ, a period drakonistički mjesec. Uzrokovana je nagibom Mjesečeva ekvatora u odnosu na ravninu putanje oko Zemlje.

Paralaktička ili dnevna libracija opažanje je različitih područja oko rubova Mjesečeva diska ovisno o dobu dana na Zemlji. Amplituda joj je oko 57ʹ, a period jedan dan. Uzrokovana je Zemljinom vrtnjom, koja dovodi do različita položaja opažača na Zemljinoj površini u odnosu na Mjesec.

Citiranje:

libracija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/libracija>.