struka(e):
ilustracija
LANAC, člankasti obični (gore); člankasti s prečkom (dolje)
ilustracija
LANAC, zglobni – 1. unutarnji članak, 2. vanjski članak, 3. tuljak, 4. osovinica

lanac.

1. U tehnici, niz gibljivo povezanih čeličnih elemenata koji, nalik užetu, služi za prijenos snage, vezivanje, vješanje tereta i dr. Člankasti lanac sastavljen je od kovanih karika (članaka) okrugla presjeka, koje imaju slobodu kretanja u svim smjerovima. Članci kovani u ukovnju jednakih su izmjera i koraka, pa se tako izrađen lanac naziva kalibriranim (→ kovanje). Za veća opterećenja, npr. na sidrenim lancima velikih brodova, primjenjuju se karike s prečkama. Zglobni lanac sastavljen je od dvaju ili više usporednih nizova čeličnih pločica, međusobno vezanih zaticima (osovinicama). Takvi su npr. Gallov i zubni lanac; pokretni su samo u uzdužnome smjeru, a primjenjuju se za prijenos snage u strojevima i uređajima, gdje zbog udaljenosti među vratilima nije moguće primijeniti zupčanike (→ lančani prijenos). Za prijenos vrlo velikih snaga izrađuje se višestruki (dvostruki ili trostruki) zglobni lanac. Vrsta je zglobnog lanca i rezni lanac pila lančanica. Žičani i kukasti lanac služi npr. kao ukrasni osigurač čepa na sanitarijama i sl. – Lančanik je posebna vrsta kolotura koji služi za prijenos sile s vratila na lanac. Za člankaste lance kolotur je užlijebljen, s gnijezdima za karike, a za zglobne je lance nazubljen.

2. U mehanici, kinematički lanac sustav je konstruktivnih elemenata međusobno povezanih zglobovima. Taj sustav može činiti krutu cjelinu, ili se pak njegovi dijelovi mogu u međusobnoj zavisnosti gibati (→ mehanizmi).

3. Prastara mjerna jedinica ploštine zemljišta, u različita doba različitih vrijednosti, posljednji put određen kao 2000 četvornih hvati, tj. oko 0,719 hektara. (→ hvat; jutro)

Citiranje:

lanac. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/lanac>.