struka(e):
ilustracija
KOSILICA za travu gurajuća
ilustracija
KOSILICA za travu samohodna

kosilica, stroj za košnju trave, djeteline, lucerne, za žetvu žitarica i dr. Košnja se obavlja s jednim ili više noževa koji stabljike režu slobodnim rezom ili rezom poput škara. Kod kosilice koja stabljike reže slobodnim rezom, noževi rotiraju velikom brzinom, pa stabljiku odsijecaju udarom. Noževi su pričvršćeni za osovinu, disk ili bubanj, kod nekih izvedbi rotiraju u horizontalnoj, a kod drugih u vertikalnoj ravnini. Na istom principu radi i trimer, u kojem, mjesto noža, velikom brzinom rotira nit (žica) od plastike ili kovine. Kosilica koja reže poput škara odsijeca stabljiku pravocrtnim smicanjem nazubljenih noževa u suprotnim smjerovima ili smicanjem noževa preko niza protureznih pločica (tzv. kosilica s prstima). Noževi mogu biti pričvršćeni i na diskove ili bubnjeve i rotirati u suprotnim smjerovima.

Prve zamisli o konstrukciji kosilica pojavile su se potkraj XVIII. st., dok su se prve kosilice počele primjenjivati tijekom XIX. st., a vukle su ih zaprege. Poč. XX. st. počela je proizvodnja prvih traktorskih i samohodnih kosilica pogonjenih motorom s unutar. izgaranjem. Danas se kosilice proizvode u različitim izvedbama, ovisno o njihovoj namjeni. Kosilice namijenjene uređenju vrta i okućnice te košnji manjih travnjaka kompaktne su izvedbe, lake i jednostavne za rukovanje, najčešće s horizontalno rotirajućim noževima pričvršćenima na osovinu ili disk. Pogonjene su elektromotorom (s akumulatorom ili priključkom na el. mrežu) ili malenim benzinskim motorom. Opremljene su kotačima pa se guraju ili su samohodne, katkad i bez kotača, a katkad izvedene u obliku maloga traktora. Neke od njih tijekom košnje istodobno melju travu te ju skupljaju u košaru kojom su opremljene ili pak ju radi prihrane ostavljaju na travnjaku. Ručne kosilice za uređenje rubova travnjaka te košnju na teže prohodnim terenima najčešće su trimeri, a izvode se i s parovima noževa, kakve su i motorne škare za obrezivanje živice. Danas se proizvode i samohodne, automatski (računalno) upravljane el. kosilice napajane iz sunčanih baterija, koje mogu samostalno održavati travnjak površine do 1200 m², a kojima se praktična upotrebljivost tek treba dokazati.

Kosilice za košnju poljoprivr. površina najčešće su priključni uređaji traktora i motokultivatora ili su sastavni dijelovi kombiniranih poljoprivr. strojeva za žetvu (→ kombajn), a rjeđe su samohodni strojevi. Za te se namjene najčešće primjenjuju kosilice sa smicajućim, odn. s rotirajućim noževima. Posebne su konstrukcije kosilice kao priključci građev. strojevima kojima se uređuju cestovni pokosi i berme.

Citiranje:

kosilica. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/kosilica>.