struka(e):

kopali (španj. copal: kopal < nahuatl copalle), zajednički naziv za niz recentnih i recentnofosilnih smola biljnoga podrijetla koje sadrže terpenske spojeve. Glavne su vrste kauri-kopal (Novi Zeland), kongo-kopal (Afrika, Južna Amerika) i manila-kopal (Filipini, Indonezija). Kopali, koji se dobivaju kopanjem iz zemlje ili smolarenjem od živoga tropskog crnogoričnoga drveća, nisu dobro topljivi u uljima i otapalima; tale se na 360 do 380 °C i pritom destilira 10 do 50% kopalova ulja (upotrebljava se kao otapalo za jeftine lakove), a zaostali su kopali tada dobro topljivi. U trgovini se nalazi mnogo podvrsta kopala, koje se razlikuju po boji, tvrdoći, topljivosti i dr. svojstvima. Razlike ovise o podrijetlu, ali i o obradbi, pa ima kopala koji su dobiveni iz istih izvora, a znatno su drugačijih svojstava. Kopali se upotrebljavaju pri proizvodnji linoleuma, lakova, kao nadomjestak za šelak i, umjesto jantara, za izradbu ukrasnih predmeta.

Citiranje:

kopali. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/kopali>.