struka(e):
ilustracija
KOKOSOVA PALMA, Cocos nucifera

kokosova palma (prema port. coco, mn. cocos: strašilo) (Cocos nucifera), drvolika biljka iz por. palmâ (Arecaceae; Palmae), raširena u tropskim krajevima, a najviše na morskim obalama i otocima u području Indijskog i Tihog oceana. Na vrhu nerazgranjena, do 25 m visoka i gipka stabla nosi velike, do 4 m duge, perasto razdijeljene listove, koji su skupljeni u gustu krošnju. Velik i razgranjen cvat, koji je u početku obavijen čvrstim ovojem, sastavljen je od mnogobrojnih muških i malobrojnih ženskih cvjetova. Velik koštuničasti plod, poznat pod imenom kokosov orah, u svojem usplođu, između tankog i nepropusnog vanjskog ovoja (egzokarpa) i čvrstog i tvrdog unutar. sloja (endokarpa), ima debeo vlaknast sloj (mezokarp) od lagana i rahla staničja. Unutar usplođa nalazi se bijela sjemenka, koja se sastoji od sitnog embrija i obilno razvijenog endosperma oblika kugle s debelom mesnatom stijenkom, unutar koje se nalazi mliječna tekućina, kokosovo mlijeko. – Listovi kokosove palme upotrebljavaju se mjestimice za pokrivanje krovova i za izradbu pletenih predmeta, vršni pupovi služe kao povrće, stablo daje građevno drvo; iz cvatova se zarezivanjem dobiva sok, koji vrenjem prelazi u opojno piće; od kore se proizvodi kokosova guma; najviše se iskorištavaju plodovi. Od vlaknastoga dijela njihova usplođa dobivaju se otporna kokosova vlakanca (koir), od kojih se proizvode konopci, sagovi, četke i dr. Čvrst i tvrd unutarnji sloj usplođa koristi se u industriji puceta, a u tropima služi za izradbu posuda za piće i sl. Mesnati dio endosperma ima okus lješnjaka i u svježem stanju služi kao hrana, a sušen je poznat kao kopra, od koje se dobiva kokosovo ulje, brašno, maslac i sl. Kokosovo mlijeko osvježujući je napitak.

Citiranje:

kokosova palma. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/kokosova-palma>.