struka(e): |

karat (tal. carato < arap. qīrāṭ: 1/24 dinara < grč. ϰεράτıον: rogač).

1. Metarski karat (engl. metric carat) iznimno je dopuštena mjerna jedinica mase dijamanata, bisera i dragoga kamenja, koja iznosi 200 mg. Međunarodno je normiran na Općoj konferenciji za utege i mjere 1907.

U antici se mjerna jedinica karat oslanjala vjerojatno na masu sjemenke rogača, odakle mu i naziv. Vrijednost mu je u različitim vremenima i različitim zemljama varirala, najčešće od 190 do 215 mg. Prvu međunarodno standardiziranu vrijednost karata od 205 mg dogovorilo je udruženje trgovaca dijamantima 1877.

2. Mjerna jedinica masenog udjela zlata u slitini, definirana kao dvadesetčetvrtinka udjela mase zlata u masi slitine. Primjerice, čisto je zlato 24-karatno. Kadšto se udjel zlata izražava i čistoćom (finoćom) zlatne slitine u promilima (npr. čistoća je 12-karatnog zlata 500‰).

3. U pravnoj povijesti, idealni dio broda, obično dvadesetčetvrtina; kao veličina, karat je dalje djeljiv i množiv. U stvarnopravnom smislu, s pomoću karata izražavalo se suvlasništvo, a u obveznom pravu pojam se rabio u pomorskim ugovorima o udruživanju radi stjecanja i podjele dobiti (društvo karatista i dr.).

Citiranje:

karat. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/karat>.