Jabločkov, Pavel Nikolajevič

ilustracija
JABLOČKOV, P. N., Jabločkovljeva lučna svjetiljka: dva ugljena štapa odvojena kaolinom (lijevo) i luk smješten u opalnu kuglu (desno)

Jabločkov [ja'bləčkəf], Pavel Nikolajevič (Nikolaevič), ruski elektrotehničar, izumitelj i poduzetnik (Žadovka u Saratovskoj guberniji, 14. IX. 1847Saratov, 31. III. 1894). Bavio se galvanskim člancima, električnom rasvjetom i električnim strojevima. Glavni mu je izum svjetiljka s električnim lukom (1875) koji se uspostavlja između vrhova dvaju usporednih ugljenih štapića odvojenih nevodljivim kaolinom. Kako ugljen izgara, kaolin se suši, steže i osipa, ali se luk i dalje sam održava, bez ručne intervencije ili složenoga mehanizma. Jabločkovljeva je svjetiljka bila zapažena na Svjetskoj izložbi u Parizu 1878., ušla je u široku primjena, a do pojave pouzdanih žarulja bila je važnom sastavnicom u prvim godinama javne električne rasvjete.

Citiranje:
Jabločkov, Pavel Nikolajevič. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 22. 9. 2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=28418>.