struka(e): sport
ilustracija
HOKEJ NA LEDU, igra pred vratima
ilustracija
HOKEJ NA LEDU, Medveščak-Jesenice, na Šalati, 1968.

hokej na ledu, ekipna športska igra na ledu u kojoj igrači na klizaljkama nastoje zakrivljenom palicom ubaciti pločicu od tvrde gume (pak, od engleski puck) u protivnička vrata. Održava se na igralištu približne veličine 60 m × 30 m, a traje 3 puta po 20 min (ne računajući prekide). Momčad se sastoji od najviše 20 igrača u polju i 2 vratara, ali su istodobno u igri samo vratar i 5 igrača, koji se često mijenjaju. Igra je brza, agresivna i gruba pa igrači nose zaštitnu opremu.

Domovina je suvremenoga hokeja na ledu Kanada, gdje su, prema predaji, sličnu igru igrala indijanska plemena. Razvoju igre pridonijeli su europski doseljenici u drugoj polovici XIX. st., dodajući elemente svojih sličnih igara, npr. igre shinty iz Škotske i bandy iz Engleske. Prva javna utakmica odigrana je 1875. u Montrealu, čvrsta su pravila postavljena 1879., a prva natjecateljska liga s 4 kluba osnovana je 1885. u Kingston Harbourgu. Zbog oštre zime počela su se graditi natkrivena igrališta, prvo u Kanadi, zatim u SAD-u i Europi, kamo se igra ubrzo proširila. Godine 1908. osnovan je u Parizu Svjetski savez za hokej na ledu. Europsko prvenstvo održano je prvi put 1910. u Montreuxu, a poslije je spojeno sa svjetskim prvenstvima, pri čemu se za naslov europskog prvaka vrjednuju samo rezultati između europskih momčadi. Godine 1920. u Antwerpenu je u okviru ljetnih OI održan prvi olimpijski turnir, a od 1924. hokej na ledu nalazi se stalno na programu Zimskih olimpijskih igara. U međunarodnim natjecanjima najuspješnije su reprezentacije Kanade, Rusije, Švedske, Finske, Češke, Slovačke i SAD-a.

Hokej na ledu igraju i žene. Iako su Kanađanke već u XIX. st. imale svoju natjecateljsku ligu, hokejašice se natječu na europskom prvenstvu tek od 1989., na svjetskom prvenstvu od 1990., a na OI od 1998.

U Hrvatskoj je F. Bučar uvrstio inačicu hokeja na ledu (bandy) u program tečaja za učitelje tjelovježbe (1894), a igralo se na današnjem Mažuranićevu trgu u Zagrebu. Godine 1916. igrala se prva utakmica između HAŠK-a i Prvoga hrvatskoga sklizačnoga društva, a prva utakmica po kanadskim pravilima odigrana je 1924. na klizalištu u Mihanovićevoj ulici. Uskoro se hokej na ledu počeo igrati i u Karlovcu, Sisku i Varaždinu. Na prvome prvenstvu Jugoslavije zagrebački su se klubovi plasirali odmah iza ljubljanske Ilirije. Nakon II. svjetskog rata od zagrebačkih su klubova prvaci Jugoslavije bili Mladost (1947., 1949), Zagreb (1956) i Medveščak (1989–91). U posljednje vrijeme Medveščak je postizao značajne rezultate u regionalnoj EBEL ligi, a od 2013. u ruskoj KHL ligi.

Citiranje:

hokej na ledu. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/hokej-na-ledu>.