struka(e): agronomija
ilustracija
HELJDA, Fagopyrum esculentum

heljda (tur. helda) (Fagopyrum esculentum), kultivirana jednogodišnja biljka iz por. dvornika (Polygonaceae). Potječe iz Azije, a u Europu su je u XV. st. donijeli Mongoli. Ugl. se koristi za ljudsku hranu (kaša, krupica, brašno), ali se njome može hraniti i stoka. Jedna je od najboljih medonosnih biljaka. Heljdini listovi i cvjetovi služe za dobivanje glikozida rutina, koji zaustavlja kapilarno krvarenje, smanjuje krvni tlak i kolesterol u krvi, sprječava nastajanje smrzotina i gangrene. Heljdino zrno i stabljika kod preobilnoga korištenja mogu izazvati fagopirizam.

Citiranje:

heljda. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 16.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/heljda>.