struka(e):
ilustracija
GRAPTOLITI, 1. detalj rabdosoma, a) virgula, b) polip, c) nema, d) teka, e) sicula, f) ušće sicule; 2. rastrites; 3. tetragraptus; 4. monograptus; 5. kolonija graptolita

graptoliti (grč. γραπτός: napisan + -lit), izumrla (fosilna) skupina sitnih morskih životinja s hitinskim skeletom; ubraja se u stablo Hemichordata (razred Graptolithina). Živjeli su u kolonijama koje su se sastojale od niza hidroidnih polija smještenih na osi (rabdosoma), a svaki je od njih bio u posebnom hitinskom ovoju (teka). Više rabdosoma bilo je pričvršćeno na neki predmet koji je plutao na vodi, ili je bilo povezano zajedničkim mjehurom pneumatoforom. Ispod mjehura nalazila su se rasplodna tijela (gonangiji). Fosilni ostatci graptolita nalaze se u stijenama od kambrija do gornjega karbona, a najčešći su u siluru. Poznato je oko 240 fosilnih rodova i 1800 vrsta.

Citiranje:

graptoliti. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/graptoliti>.