struka(e): građevinarstvo
ilustracija
GRAĐEVINARSTVO, asfaltna baza u Engleskoj
ilustracija
GRAĐEVINARSTVO, gradnja krovne konstrukcije obiteljske kuće
ilustracija
GRAĐEVINARSTVO, gradnja mosta u Québecu, Kanada
ilustracija
GRAĐEVINARSTVO, gradnja nebodera, Pariz
ilustracija
GRAĐEVINARSTVO, gradnja silosa, Vestray Cool, Nova Scotia, Kanada
ilustracija
GRAĐEVINARSTVO, gradnja temelja za neboder
ilustracija
GRAĐEVINARSTVO, izgradnja brane kod Ceresole, Torino, Italija
ilustracija
GRAĐEVINARSTVO, rušenje zgrade na kupalištu u Engleskoj

građevinarstvo, tehnička znanost i privredna grana koja se bavi tehničko-tehnološkim aspektima gradnje građevina, tj. istraživanjem, projektiranjem i izgradnjom te proizvodnjom građevnih materijala, poluproizvoda i gotovih proizvoda (→ građevinska industrija), ispitivanjem zemljišta, materijala i konstrukcija te građevnom statikom (mehanička otpornost i stabilnost građevine).

Građevinarstvo se dijeli na visokogradnju i niskogradnju. Građevinski objekti visokogradnje zgrade su namijenjene stanovanju (obiteljske kuće, višestambene i stambeno-poslovne zgrade), kulturi (kazališta, koncertne i kinodvorane, galerije, muzeji), vjerskim obredima (crkve), odgoju i obrazovanju (škole, dječji vrtići), zdravstvu (domovi zdravlja, bolnice, lječilišta), turizmu i ugostiteljstvu (hoteli, restorani), športu i rekreaciji (stadioni, šport. dvorane, bazeni), administraciji i poslovanju (upravne i poslovne zgrade), prometu i vezama (garaže, kolodvori, pristanišne zgrade, pošte, radiopostaje i televizijske postaje), obrtu i trgovini (radionice, prodavaonice, robne kuće), industriji i poljoprivredi (proizvodne zgrade i hale, hangari, skladišta, silosi, hladnjače, staje), a također i dimnjaci, vodotornjevi i dr. – Građevinski objekti niskogradnje jesu hidrograđevinski za uređenje vodotokova, melioraciju, opskrbu vodom i odvodnju (brane, nasipi, kanali, obale, vodovod, kanalizacija), prometni (ceste, željezničke pruge, mostovi, tuneli, luke, žičare, uspinjače), energetski, za prijenos i distribuciju el. energije, plina, tople vode i pare (dalekovodi, el. rasklopna postrojenja, plinovodi, naftovodi).

Građevinarstvo ima u Hrvatskoj dugu tradiciju, a mnogobrojne crkve, javne i utilitarne zgrade, utvrde, dvorci i ljetnikovci svjedoče o vještini njihovih graditelja (→ arhitektura). Prvi značajni radovi na području vodogradnje započeli su 1876. na rijekama Savi, Dravi, Kupi i Krapini. Do 1891. u mnogim je gradovima uvedena kanalizacija (Županja, Crnac), a vodovod su dobili Zagreb, Ogulin, Sušak. U to se doba rješavala odvodnja u Imotskom, Konavoskom i Sinjskom polju te natapanje (Vransko jezero), a ribnjaci su se gradili u Donjem Miholjcu, Jastrebarskom, Zdenčini. God. 1879. postojalo je 472 km državnih cesta i 2875 km zemaljskih cesta. Prva željeznička pruga (Kotoriba–Čakovec–Macinec) izgrađena je 1860., a 1862. i pruga od Zidanoga Mosta preko Zaprešića do Siska, u dužini od 76 km. Početkom XX. st. u Hrvatskoj se počeo upotrebljavati armirani beton. Između dvaju svjetskih ratova u Hrvatskoj su se razvila brojna privatna građevinska poduzeća. God. 1941. osnovao se u Zagrebu Ured za izgradnju hrvatskih radničkih obiteljskih domova i izgrađeno je 308 domova. Za vrijeme II. svjetskog rata izgrađen je i kompleks oružničke škole u Bjelovaru, uređen je vodotok Save, izrađeni obrambeni nasipi na Sutli i Savi, izgrađena cesta Varaždin–Sesvete sa suvremenim kolnikom, a započela je i izgradnja željezničke pruge od Knina prema Bihaću (tzv. unska pruga), pruge Karlovac–Slunj i Vrbosko–Črnomelj, te uskotračne pruge Metković–Ploče. Izgrađeni su mostovi kraj Topuskoga, Čemernice Lonjske, Donjega Miholjca. Od 1946. do 1950. osnovana su velika društvena građevinska poduzeća u Zagrebu (Industrogradnja, Hidrotehnika, Tempo, Gortan, Tehnika, Geomehanika, Novogradnja, Hidroelektra, Vijadukt), Splitu (Lavčević, Pomgrad), Osijeku (Osijek-Koteks, Tehnika Beton), Rijeci (Jadran, Primorje, Asfalt). U poslijeratnom su razdoblju osnovana i specijalizirana projektna poduzeća, zavodi i instituti, a izvođačka i projektantska poduzeća grade i projektiraju značajne građevine koje nimalo ne zaostaju za svjetskim dostignućima: brana Peruća, HE Senj i Split, šport. objekti u Splitu (za Mediteranske igre) i Zagrebu (za Univerzijadu), drvena kupola Brodarskog instituta, Krčki most, industrijski objekti Željezare Sisak i rafinerije Urinj, koksare Bakar te niz turističkih objekata duž Jadrana. U tom su razdoblju velika poduzeća s uspjehom gradila i u inozemstvu. Tijekom Domovinskoga rata ratne su prilike djelovale na smanjenje investicija, što je mnoga poduzeća dovelo na rub egzistencije. No, obnova ratom porušenih kuća te izgradnja prometnica, u drugoj su pol. 1990-ih gospodarski potakli građevinarsku djelatnost.

Sustavno školovanje građevinara u Hrvatskoj započinje osnutkom Kraljevske zemaljske obrtne škole u Zagrebu, u kojoj se već 1892. otvorio tečaj za izobrazbu graditelja i pomoćnog osoblja. God. 1897. osnovana je i Građevinska stručna škola, preteča srednje tehničke škole. God. 1919. u Zagrebu se osnovala Tehnička visoka škola, koja je 1926. prerasla u Tehnički fakultet na kojem je djelovao i građevinski odsjek. God. 1956. iz tog je fakulteta nastao Arhitektonsko-građevinsko-geodetski (AGG) fakultet, a od 1962. Građevinski fakultet djeluje samostalno. Osim Zagreba, danas građevinski fakulteti djeluju i u Splitu (još 1920. osnovana je Srednja tehnička škola), Rijeci i Osijeku.

Citiranje:

građevinarstvo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/gradjevinarstvo>.