struka(e):

amara (lat. amarus: gorak), gorka sredstva koja pobuđuju i poboljšavaju tek. Uzimaju se neposredno prije jela. Potiču lučenje sline u ustima i refleksno povećano lučenje probavnih želučanih sokova te peristaltiku želuca i crijeva. Kao amara upotrebljavaju se tinkture biljnih droga koje sadrže gorke tvari, većinom glikozide i alkaloide. Prema vrsti gorkih tvari amara dijelimo na: čista (korijen lincure, pelin, stolisnik, kičica, trolisna djetelina, blaženi čkalj), aromatična, koja uz gorke tvari sadrže i eterična ulja (podanak iđirota, usplođe naranče i limuna), slana, koja sadrže i veću količinu soli (list i korijen maslačka, cikorija), sluzava, koja sadrže i sluzi (islandski lišaj, list podbjela) i na alkaloide vrlo gorka okusa (strihnin, kinin).

Citiranje:

amara. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/amara>.