struka(e): hrvatska književnost | teorija književnosti
Flaker, Aleksandar
hrvatski književni povjesničar i teoretičar
Rođen(a): Białystok, Poljska, 24. VII. 1924.
Umr(la)o: Zagreb, 25. X. 2010.
ilustracija
FLAKER, Aleksandar

Flaker, Aleksandar, hrvatski književni povjesničar i teoretičar (Białystok, Poljska, 24. VII. 1924Zagreb, 25. X. 2010). Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio studij slavistike 1949., doktorirao 1954 (Pravaštvo i ruska književnost) te bio dugogodišnji profesor rusistike (od 2002. profesor emeritus). U hrvatskim i inozemnim časopisima objavljivao je književnokritičke i književnopovijesne radove iz područja rusistike, teorije i poredbene literature te hrvatske književnosti, a kao gost-profesor predavao na mnogim europskim i američkim sveučilištima. Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo dobio je 1984., a od 1991. bio je redoviti član HAZU.

Kao stručnjak za povijest ruske i sovjetske književnosti, objavio je niz znanstvenih studija i eseja o ruskim realistima (N. V. Gogolj, I. S. Turgenjev, F. M. Dostojevski, A. P. Čehov, L. N. Tolstoj) i sovjetskim piscima (A. A. Blok, V. V. Majakovski, B. L. Pasternak, M. A. Šolohov i dr.). Uz teorijsko-metodološke tekstove i komparativna proučavanja uglavnom slavenskih književnosti, Flaker je objavio i više studija i eseja iz hrvatske književnosti: o A. Kovačiću, M. Krleži, A. Cesarcu i dr. Poseban je doprinos dao problematici periodizacije hrvatske književnosti i stilskih razdoblja od romantizma do suvremenosti (Stilovi i razdoblja, sa Z. Škrebom, 1964). Polazeći od ruskog formalizma i strukturalizma te metode poredbenog proučavanja književnih pojava, izgrađivao je i vlastite metodološke postupke: načelno opredijeljen za analitičko otkrivanje stilskih i strukturalnih obilježja književnih ostvarenja, djelo sagledava i šire, u njegovoj povijesnoj i društvenoj funkciji i procesima. Posebnu je pozornost posvetio pitanjima avangardizma u europskoj i hrvatskoj književnosti, i teoretski i književnopovijesno (Poetika osporavanja, 1982), a podosta je prostora posvetio i fenomenu tzv. proze u trapericama (Proza u trapericama, 1976). Urednik je višesveščanoga Pojmovnika ruske avangarde, priredio je više antologija i izbora ruske književnosti te zbornika, a prevodio je djela Majakovskoga, J. K. Oleše, V. A. Kaverina i dr. Ostala djela: Suvremeni ruski pisci (1962), Književne poredbe (1968), Stilske formacije (1976), Ruska avangarda (1984), Nomadi ljepote (1988), Riječ, slika, grad (1995), Književne vedute (1999) i dr.

Citiranje:

Flaker, Aleksandar. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 16.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/flaker-aleksandar>.