struka(e):

FID (akronim od franc. Fédération Internationale d’Information et de Documentation), Međunarodna federacija za informacije i dokumentaciju, najstarija međunarodna organizacija na području informacijskih i dokumentacijskih metoda i tehnika te promocije interesa informacijskih stručnjaka i korisnika. FID je izdanak Instituta za bibliografiju, koji su 1895. u Bruxellesu osnovali Belgijanci Paul Otlet i Henri La Fontaine, a današnje mu je sjedište u Hagu.

Osnovni su zadatci FID-a: razvoj istraživanja i primjene informacijskih znanosti i dokumentacije, pomoć u razmjeni ideja, informacija, znanja i vještina među informacijskim stručnjacima u njihovu profesionalnom razvoju te unaprjeđenje međunarodne suradnje na tom području. Uz FID se kroz proteklo stoljeće u prvom redu veže utemeljenje i razvoj Univerzalne decimalne klasifikacije (UDK) kao najznačajnijega klasifikacijskog sustava sadržajne obradbe dokumenata radi skupljanja, organizacije i dostupnosti sveukupnoga zabilježenog znanja.

U okviru FID-a stvorena je i Globalna informacijska udruga (GIA – Global Information Alliance), neformalna strateška zajednica 35 vodećih međunarodnih nevladinih organizacija i profesionalnih asocijacija na području informacija, komunikacija i prijenosa znanja, te Forum znanja (Knowledge Forum) na Webu, kao kolektivni skup sveukupnoga ekspertnog znanja okupljenog u FID-u.

Nagao razvoj informacijske tehnologije i dinamika promjena na području informacija i komunikacija doveli su u pitanje opstanak dosadašnje strukture FID-a. U tijeku su pregovori s Međunarodnom federacijom bibliotekarskih udruga (IFLAInternational Federation of Library Associations and Institutions) o mogućnosti ujedinjenja tih dviju najstarijih međunarodnih organizacija na tom području.

Citiranje:

FID. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/fid>.