struka(e): biokemijsko inženjerstvo

faktori rasta, u širem smislu, tvari potrebne za rast i diobu stanica nekog organizma. Za mikroorganizme to su najčešće vitamini i nukleotidi. Kod biljaka rast potiču prirodni hormoni rasta, koji se od reda sastoje od jednostavnih organskih molekula. U užem smislu, faktorima rasta nazivaju se životinjski proteini otkriveni u krvnoj plazmi, koji su nužni za kontinuirani uzgoj stanica u kulturi i važni su u rastu stanica i tkiva. U organizmu se intenzivno dijele samo neke stanice, npr. stanice epitela, pa je i epidermalni faktor rasta najbolje proučen. Faktori se rasta na membranama ciljnih stanica vežu uza specifične velike glikoproteine, receptore faktora rasta, i time aktiviraju lanac molekularnih procesa, kojima je krajnji rezultat započinjanje mitoze.

Faktori rasta i njihovi receptori intenzivno se proučavaju zbog uloge u procesu nastajanja tumora. Naime, proteinski produkti nekih virusnih onkogena (gena odgovornih za poticaj nastajanja tumora) strukturno su slični faktorima rasta, ali se snažnije vežu uz njihove receptore. To dovodi do trajnog aktiviranja signala za započinjanje mitoze i time do nekontroliranog rasta tkiva, tj. do nastanka tumora. Produkti mnogih drugih onkogena, kao i ostali uzročnici raka, djeluju na sljedeće karike u lancu procesa koji vodi od faktora rasta do započinjanja mitoze.

Citiranje:

faktori rasta. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/faktori-rasta>.