struka(e):
ilustracija
ELEKTROLUMINISCENCIJA, sastav kondenzatorske svjetiljke: 1. staklena ploča, 2. priključna traka, 3. vodljivi sloj, 4. ploča od elektroluminiscentne tvari, 5. ploča od kovine, 6. izvor izmjenične struje

elektroluminiscencija (elektro- + luminiscencija), luminiscencija nekih dielektričnih i poluvodičkih tvari kad kroz njih teče električna struja ili kada se nalaze u električnom polju izmjenične struje. Pojavljuje se često kod tvari koje fluoresciraju ili fosforesciraju, ali i kod tvari koje ne pokazuju ni jednu od tih pojava.

Primjenjuje se u svjetlećim diodama, fluorescentnim cijevima, za izradbu brojčanika zidnih satova, svjetlećih zaslona, za »svjetleće stropove«, da predmeti postanu u mraku vidljivi (npr. rasvjetne sklopke) itd. Elektroluminiscencija se primjenjuje i u pojačalima slike, npr. u posebnim vrstama fluorescentnih zastora za rad s rendgenskim aparatima. Pod djelovanjem električnoga polja slika se na zastoru pojača, pa se tako omogućuje rad sa znatno manjim intenzitetom rendgenskoga zračenja.

Citiranje:

elektroluminiscencija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/elektroluminiscencija>.