struka(e): botanika

elajosom (grč. ἔλαıον: ulje + -som), želatinozni dodatak na sjemenkama različitih biljaka (ljubica, rosopas, krestušac, ledinjak i dr.) koji obiluje lipidima, ugljikohidratima i bjelančevinama. Može nastati od tkiva sjemenke ili od tkiva ploda, a postoji u više od 23 tisuće biljnih vrsta. Smatraju se tipičnim primjerom konvergentne evolucije (pripadnici nesrodnih vrsta u istim uvjetima okoliša stječu slične prilagodbe) u simbiotskom odnosu biljaka i kukaca. Na primjer, zbog njih mravi skupljaju sjemenke i tako pomažu njihovo rasijavanje (→ mirmekohorija). U različitih vrsta bekica elajosomi, nazvani strophiolum, razlikuju se oblikom i veličinom pa se rabe pri prepoznavanju vrsta.

Citiranje:

elajosom. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/elajosom>.