struka(e):

denacionalizacija (de- + nacionalizacija), vraćanje stvari i prava koja su nacionalizacijom bila oduzeta bivšim vlasnicima i prenijeta u imovinu države. U širem smislu denacionalizacija je vraćanje i/ili naknađivanje stvari i prava koja su provođenjem bilo kojih prisilnih mjera javne vlasti (konfiskacije, nacionalizacije, izvlaštenja i dr.) oduzete privatnopravnim subjektima i prenesene u imovinu bilo kojih subjekata (države, općine, agrarnih interesenata i dr.). U Republici Hrvatskoj denacionanalizacija je uređena Zakonom o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine (1996). Objekt denacionalizacije stvari su i prava koja su u razdoblju od 1945. do 1990. prisilnim mjerama javne vlasti oduzimana privatnopravnim subjektima na temelju brojnih propisa, odluka sudova i drugih tijela vlasti, a i bez ikakva pravnog temelja. Ovlaštenici prava na denacionalizaciju bivši su vlasnici, tj. osobe kojima su tako bile oduzete stvari ili prava, odnosno – ako nisu više na životu – osobe iz kruga njihovih potencijalnih zakonskih nasljednika prvoga nasljednog reda (bračni drug i potomci). Bivšim se vlasnicima, na njihov zahtjev, u posebnom upravnom postupku daje naknada za ono što im je bilo oduzeto. Naknada se u pravilu daje u novcu ili u vrijednosnim papirima, a samo se iznimno vraća u naravi ono što je bilo oduzeto. Ali i onda kada se oduzeto vraća u naravi, ne uspostavlja se time ranije vlasništvo, nego na onome što im je bilo oduzeto bivši vlasnici stječu novo vlasništvo na temelju odluke vlasti, donesene u postupku za naknadu oduzete imovine.

U ekonomiji denacionalizacija je i prodaja državne ili društvene imovine privatnim osobama. Ona je značajka suvremenoga gospodarskog i društvenog razvoja, koji se sve više oslanja na slobodno poduzetništvo, privatno vlasništvo, decentralizaciju, deregulaciju i slabljenje regulatorne i upravljačke uloge države. Denacionalizacija je vezana za procese tehnološkog razvoja, globalizacije i tržišne konkurencije, kao i obnove liberalnih vrijednosti u gospodarskom i društvenom životu, a posebno za raspad socijalističkih gospodarskih sustavâ i stvaranje, umjesto njih, otvorenih tržišnih gospodarstava. Prednosti privatnog vlasništva vide se u većoj inicijativnosti i motiviranosti privatnih vlasnika za djelotvornije upravljanje i poslovanje kao i u većoj pokretljivosti robe, kapitala, rada i znanja. Privatno vlasništvo širi se ne samo na sve gospodarske sektore nego i na područja socijalnih usluga, koja su tradicionalno bila u sferi državnog vlasništva i upravljanja.

Citiranje:

denacionalizacija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/denacionalizacija>.