struka(e):

četvrtak, četvrti dan radnoga tjedna računajući od ponedjeljka, odnosno peti računajući od nedjelje (u srednjovjekovnom latinskome feria quinta). Kod Rimljana, četvrtak se smatrao Zeusovim, odnosno Jupiterovim danom (lat. Jovis dies, od toga franc. jeudi, tal. giovedì). Germanski narodi posvetili su ga analogno svojemu bogu gromovniku Donaru (nord. Thor, staroisland. þōrr) pa su mu od toga izvedeni nazivi (njem. Donnerstag, engl. Thursday, šved. torsdag, niz. donderdag), a Slaveni Perunu (kod Polapskih Slavena perendan).

U skladu s narodnim vjerovanjima i predodžbama o sretnim i nesretnim danima, četvrtak je jedan od sretnih (pa i svetačnih) dana, pa se zato toga dana sudovalo, sklapalo pogodbe, održavale su se svadbe, počinjali su poljodjelski poslovi (npr. proljetno oranje). Uz naziv četvrtak uobičajen je naziv četvrtište za srednjovjekovna trgovišta u kojima su se tjedni sajmovi održavali četvrtkom.

Citiranje:

četvrtak. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/cetvrtak>.