TRAŽI DALJE:
STRUKE:

cestarina

cestarina, vrsta maltarine koja se ubirala na tzv. suhim maltama (sicca telonia), za razliku od malta na mostovima, skelama i prijevozima (ius nauli). Pretpostavlja se da je nastala kod Rimljana, ali je svoj puni razvoj dosegnula u feudalnim odnosima srednjega i novoga vijeka. Potkraj XIX. st. cestarina gubi na značenju, no ponovno se počinje češće primjenjivati nakon II. svjetskog rata u SAD-u i Europi. U XX. st. postoje uglavnom još samo maltarine u korist općina. – U širem smislu, cestarina označuje sva ostala davanja u novcu ili radnoj snazi određena za održavanje cesta i putova (npr. poseban doprinos za prekomjernu uporabu cesta i putova, tzv. cestovni prirezi) i posebne poreze na motorna i sl. vozila na cestama i putovima.

Cestarina danas doživljava razdoblje revitalizacije. Plaća se u mnogim zemljama za vožnju na pojedinim modernim cestama (autocestama) i mostovima. Tako cesta umjesto infrastrukturnoga, postaje gospodarski objekt; ubrana cestarina omogućuje njezinu otplatu i amortizaciju; višim tarifama moguće je ostvariti i dobit, odnosno osigurati sredstva za proširenu reprodukciju. Uz cestu gdje se naplaćuje cestarina mora postojati i »besplatna«, koja je redovito slabije kvalitete.

Citiranje:
cestarina. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 25. 9. 2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=11336>.