struka(e):
ilustracija
BRITISH MUSEUM, London

British Museum [bri'tiš mjuzi'əm] (Britanski muzej), složena muzejska ustanova u Londonu. Osnovan 1753. i otvoren za javnost 1759., smatra se najstarijim javnim muzejom na svijetu. Od 1852. nalazi se u klasicističkoj zgradi (arhitekt Robert Smirke) u četvrti Bloomsburyju, jednoj od najvećih kupolastih građevina na svijetu, nadograđivanoj, zadnji put Velikim dvorištem Elizabete II. (2000., arhitekt Norman Foster).

Jedan je od najvećih i najbogatijih svjetskih muzeja. Nastao iz privatnih kolekcija i vrijednih bibliofilskih zbirka znanstvenika Hansa Sloanea i političara Roberta Harleyja i Roberta Cottona, tijekom vremena proširen je prirodoslovnim, numizmatičkim, umjetničkim (grafička zbirka s djelima Michelangela, Rembrandta, Josepha Mallorda Williama Turnera i dr.), svjetski poznatim etnografskim i arheološkim zbirkama, s asirskim, mezopotamskim, kineskim (keramičke vaze iz razdoblja dinastije Ming), egipatskim (kamen iz Rosette), rimskim i grčkim umjetninama (plastični ukrasi i kipovi iz atenskog Partenona i Mauzoleja u Halikarnasu), te prapovijesnom zbirkom.

Prirodoslovna zbirka je 1881. premještena u novonastali Natural History Museum u četvrt South Kensington, a bibliotečni su odjeli 1973. pripojeni Britanskoj knjižnici, koje čine okosnicu.

Citiranje:

British Museum. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/british-museum>.