struka(e): strojarstvo
ilustracija
BLANJANJE, kratkohodna blanjalica, proizvod nekadašnje zagrebačke tvornice Prvomajska

blanjanje, postupak oblikovanja materijala odvajanjem čestica (skidanjem strugotina) ravnocrtnim gibanjem alata ili obrađivanog predmeta (obratka). Za blanjanje drva služi ručna blanja, a za blanjanje kovina rabi se alatni stroj, blanjalica. Ona se sastoji od postolja, stola na koji se pričvršćuje obradak, stalka s držačem noža i od mehanizma koji pretvara rotacijsko gibanje motora u ravnocrtno gibanje stola ili stalka s držačem noža. Blanjalica za kovine, kratkohodna (giba se alat) i dugohodna (giba se obradak), služi za obradbu ravnih ploha, a s pomoću dodatnih naprava može obrađivati i plohe zakrivljene u smjeru okomitom na glavno ravnocrtno gibanje, zatim za izradbu utora i proreza različita oblika. Kratkohodna blanjalica ima horizontalni rezni hod alata, a kratkohodna vertikalna blanjalica uobičajeno se naziva dubilica i služi za izradbu utora i sličnih oblika te zupčanika i zubnih motki. Tehnološke karakteristike blanjalice određene su najvećom duljinom ravnocrtnog gibanja, brzinom glavnog gibanja i veličinom radnog prostora.

Blanjalica za obradbu drva danas više nije u upotrebi, već se rabi ravnalica za obradbu užih drvenih površina (daske), debljača za finu i točnu obradbu paralelnih površina dasaka na određenu debljinu i kombinirana ravnalica-debljača. Međutim, ni u jednom od navedenih strojeva za obradbu drva glavno gibanje alata nije ravnocrtno već rotacijsko, pa to zapravo nisu blanjalice nego glodalice.

Citiranje:

blanjanje. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/blanjanje>.